2010-02-13 11:58:33• hírek • Szatmar.ro

Tragédia árnyékolta be a megnyitót

A grúz szánkós halála és egy technikai malőr árnyékolta be a pompát.

Szomorú események fényében került sor a XXI. téli olimpia grandiózus és valóban lélegzetelállító megnyitójára: a pénteki edzésen halálos balesetet szenvedett Nodar Kumaritasvili grúz szánkós,

A 21 esztendős sportoló az edzésen 145 km/h sebességgel elveszítette uralmát a jármű fölött és egy oszlopnak csapódott. Hiába volt a gyors orvosi beavatkozás, a sportoló életét sajnos már nem tudták megmenteni.

„Az egész olimpiai családot lesújtotta ez a hír, amely beárnyékolja a játékokat", mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A tragédia után felmerült annak a lehetősége, hogy Grúzia visszalép az olimpiától, továbbá, hogy törlik a szánkó-versenyeket, ám végül egyikre sem kerül sor. Az viszont tény, hogy a szervezők a világ leggyorsabb pályáját akarták megépíteni, de ezzel együtt a legveszélyesebbé is vált.

Kumaritasvili mellesleg a negyedik sportoló a téli olimpiák történelmében, aki a játékok alatt veszítette életét. Az első két tragédia 1964-ben, Innsbruckban fordult elő. Előbb az osztrákok síelője, Ross Milne egy fának csapódott, majd egy brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypecki veszítette életét a tréningen.  1992-ben, Albertville-ben a svájci síelő, Nicholas Bochatay egy hóegyengető gépnek ütközött, rajta sem tudtak segíteni. A négy elhunyt sportolón kívül még egy osztrák orvos, Jörg Oberhammer halt meg téli olimpián: 1988-ban, Calgaryban a sípályát előkészítő gép alá esett.


Közép-európai idő szerint szombat hajnali három órás kezdettel aztán elkezdődött a játékok hivatalos megnyitó ünnepsége. A ceremóniát Michaelle Jean, Kanada főkormányzója nyitotta meg, majd az ország zászlajának felhúzása után az őslakos indián törzsek mutatkoztak be.

Az esemény két szempontból is szakított a hagyományokkal: a téli játékok történelmében ez volt az első, amikor fedett létesítményben került sor az ünnepségre és először vonultak be a sportolók még a ceremónia elején, így ők is élvezhették a látnivalókat. A játékok történelmében először vesz részt az önálló Szerbia valamint Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán és Peru.

A vancouveri olimpia megnyitója

Az immár hét tagúra olvadt grúz delegációt a BC Place stadionban helyet foglalók állva tapsolták, ők maguk pedig fekete karszalaggal és fekete sállal emlékeztek meg elhunyt társukra.

Ezt követően Nelly Furtado és Bryan Adams elénekelték az olimpia hivatalos dalát, majd megjelent négy híresség, akik az olimpiai lángot hivatottak meggyújtani: Nancy Greene síelő, Catriona LeMay-Doan gyorskorcsolyázó, Steve Nash kosárlabdázó és Wayne Gretzky. Előző három meg is gyújtotta a fáklyát, utóbbinak azonban nem jutott jégoszlop. Néhány perccel később bejelentették, hogy a hokis félisten a városban gyújt majd meg egy fáklyát, amire sor is került. Később kiderült, hogy neki is stadionban kellett volna gyújtania, de az ő jégoszlopa technikai problémák miatt nem emelkedett ki.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: